Acesta este bugetul orientativ al Sănătății nemțene pentru primele două luni ale acestui an. Banii vor fi împărțiți între medicii de familie, spitale, policlinici și farmacii.
Casa Națională de Asigurări de Sănătate a stabilit bugetul orientativ al sistemului sanitar din județul Neamț, în primele două luni ale acestui an. Întrucât Legea bugetului nu a fost promulgată, contractul de finanțare din anul 2012 s-a prelungit cu două luni din acest an. Astfel, Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Neamț va avea la dispoziție 63 de milioane de lei, bani din care va trebui să asigure finanțarea spitalelor, cabinetelor medicilor de familie, ambulanțelor, dar și a medicamentelor compensate și gratuite. În funcție de consum, depășirea sumelor poate fi acoperită cu sume de la alte capitole, până la sfârșitul anului.
Prioritate pentru medicamentele compensate și pentru spitale
La capitolul medicamente compensate și gratuite, pentru primele două luni ale acestui an, CAS Neamț are la dispoziție 20 de milioane de lei, din care 700.000 de lei sunt pentru medicamente compensate cu 40% pentru pensionarii cu venituri de până la 700 de lei, iar restul pentru rețetele compensate sau gratuite obișnuite. Pentru medicamentele care se distribuie prin programele naționale de sănătate (cum ar fi diabetul, afecțiunile canceroase, HIV/SIDA), s-au alocat 5,6 milioane de lei, iar pentru dispozitive medicale, pentru județul Neamț, este pusă la dispoziție suma de de 411.000 de lei.
Ca și anul trecut, laboratoarele de analize trebuie să se descurce cu sume foarte mici, având în vedere că la acest capitol s-au alocat 469.000 de lei. Noutatea va fi că, în acest an, pe lista laboratoarelor care vor putea efectua analize gratuite va fi inclus și laboratorul de analize din cadrul Spitalului Municipal de Urgență Roman. Pentru Serviciul Județean de Ambulanță (SJA