În ianuarie - februarie 2013, conducerea Institutului Cultural Român a promis că va inaugura mai multe filiale în provinciile istorice, dar, deocamdată, realitatea din teritoriu contrazice planurile şi promisiunile făcute.
Andrei Marga a anunţat cu surle şi trâmbiţe că anul acesta, în februariese va deschide în Craiova un nou sediu. Până în momentul de faţă nimeni nu a solicitat să închirieze un spaţiu unde să îşi desfăşoare activitatea. „Nimeni de la Institutul Cultural Român nu a depus o cerere prin care să ne solicite un spaţiu“, ne-a declarat Radu Preda, directorul Regiei Autonome de Administrare a Domeniului Public şi Fondului Locativ Craiova.
„Filialele ICR din ţară vor fi inaugurate potrivit programului anunţat. La data inaugurării, fiecare filială trebuie să aibă direcţiune, sediu, echipamente, program şi statut. Toate detaliile inaugurărilor au fost stabilite“, promitea conducerea ICR.
Filiala Moldova, cu sediul la Iaşi, ar trebui să fie inaugurată în ziua de 14 ianuarie 2013. Publicaţia „Ora de Iaşi“ scrie, însă, că, momentan, nou-înfiinţatul ICR Moldova Iaşi nu are un sediu stabilit şi nici personalitate juridică, dar se pare că se va merge mai departe cu inaugurarea, chiar şi aşa, pe 14 ianuarie, la sediul Uniunii Scriitorilor.
Situaţia institutului este incertă, lucru pe care îl arată şi o declaraţie acordată pentru aceeaşi publicaţie de Marius Pârciu, purtătorul de cuvânt al Consiliul Judeţean Iaşi: „CJ Iaşi nu are un acord semnat cu Institutul Cultural Român Bucureşti privind înfiinţarea ICR Iaşi. Nu există un angajament financiar al Consiliului Judeţean pentru funcţionarea ICR Iaşi şi nici nu a fost adoptată o metodologie privind această colaborare instituţională. Menţionăm că ICR Bucureşti a făcut o solicitare în legătură cu asigurarea unui sediu către ICR Iaşi. Consiliul Judeţean Iaşi nu deţine spaţii care să se preteze activ