Majoritatea primăriilor oraşelor din judeţ vor mări taxele şi impozitele locale, pe când cele mai multe primării rurale doresc menținerea valorii dărilor.
Guvernul Victor Ponta a aprobat în decembrie 2012 majorarea cu 16% a taxelor și impozitelor locale de la 1 ianuarie 2013, legea obligând Ministerul Finanţelor să adauge la taxele locale valoarea inflaţiei o dată la trei ani. Hotărârea de Guvern nu este însă una care impune neapărat aceste majorări, rămânând la latitudinea consiliilor locale dacă le vor aplica, în funcție de cum o duc cu banii. Criza a afectat însă și bugetele locale, astfel că multe primării au decis să umble la taxe și impozite, indiferent cât de nepopulară ar fi o astfel de decizie.
Sfântu Gheorghe a majorat imediat
La finele anului trecut, consilierii locali din Sfântu Gheorghe au aprobat mărirea taxelor și impozitelor cu 50% pentru persoanele juridice, prin creșterea coeficientului de la 1,2 la 1,8. Și persoanele fizice vor plăti taxe și impozite mai mari, însă aici creșterea este de numai 10 procente față de valoarea din 2012, astfel că impactul nu va fi chiar atât de mare.
Cei care își vor achita însă dările către bugetul local în primele trei luni ale anului 2013 vor beneficia, ca și până acum, de reduceri cuprinse între 5 și 10%. De reduceri vor mai beneficia și pensionarii care au pensia mai mică decât salariul minim pe economie la nivel național, iar persoanele cu handicap vor avea, în continuare, scutire de la plata acestora. Cei care și-au reabilitat termic locuințele vor fi scutiți vreme de șapte ani de la plata impozitelor pe clădire.
Impozite mărite și la Târgu Secuiesc
La Târgu Secuiesc valoarea impozitelor locale a crescut, însă şi aici cu anumite diferențe între persoanele fizice și cele juridice. Dacă în cazul impozitului pe terenuri creșterea este de 16,05% pentru toată lumea, în cazul impozitu