La adăpostul delirului funerar al celui ce-a fost regizorul casei de filme Ceauşescu & PCR, al melancoliei induse de trecerea vanghelioanelor şi „iacobioanelor“ - turnătoarea Paula Iacob făcând concurenţă serioasă pe RTV cu ale ei cântecele de inimă albastră -, se întâmplă lucruri. Şi încă multe.
Ordonanţă cu ordonanţă, programul Guvernului Ponta continuă cele începute în vară: acapararea completă a puterii, în pregătirea unei domnii lungi şi îmbelşugate pentru USL şi clientela aferentă. Şeful INS a fost demis nu pentru imaginara „eroare“ în calculul PIB din care lipsesc, vezi doamne, vreo 20 de miliarde de lei, ci pentru că astă-vară n-a vrut să scoată din pix cvorumul de 16 milioane de cetăţeni cu drept de vot la referendum, aşa cum îi ceruse Ponta. Scopul este evident: manipularea datelor la INS, dar şmecheriile nu vor înmulţi banii pentru buget decât pe hârtie. La Consiliul de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC) se pregăteşte schimbarea şefului şi a legii, miza licitaţiilor şi achiziţiilor publice depăşind cu mult riscul unei noi scrisori de la Comisia Europeană, precum cea din octombrie. Supărarea lui Ponta este de înţeles, în 2010 şi 2011 CNSC a anulat licitaţii publice în valoare de 4 miliarde de euro, majoritatea cu dedicaţie, aşa că utilitatea unui şef al Consiliului numit de parlament şi nişte complete de judecată a contestaţiilor stabilite de acelaşi şef devine pur şi simplu de necontestat.
Românii vor simţi însă „beneficiile“ programului de guvernare Ponta, aşa cum le-a urat mărinimos preşedintele, doar când împărţeala şi politizarea se vor fi încheiat cu brio. Deocamdată, s-a suplimentat numărul de posturi în administraţia centrală cu 13.000, ajungându-se la 72.000, cifră care se apropie de cea fatidică de la finele perioadei Tăriceanu. Evident, sporul important este la directorimea din deconcentrate. Aici