Un grup de oameni de ştiinţă spanioli a realizat o hartă bacteriană a laptelui matern, care este principala sursă de hrană pentru nou-născuţi. Studiul realizat de savanţi a scos la iveală faptul că acest aliment conţine peste 700 de specii de bacterii, mai mult decât se considera până în prezent.
Potrivit specialiştilor, laptele matern este unul dintre factorii care determină modul în care se dezvoltă flora bacteriană a unui nou-născut, notează Science Daily, preluat de MedLife. Cu toate acestea, compoziţia şi rolul biologic al acestor bacterii la sugari rămân necunoscute, mai arată datele cercetării.
Pentru a ajunge la această concluzie, savanţii au folosit o tehnică bazată pe secvenţierea ADN-ului pentru a identifica bacteriile care se ascund în laptele matern. În urma rezultatelor obţinute, pot fi determinate variabilele prenatale şi postnatale care influenţează conţinutul microbian al laptelui matern.
Colostrul este prima secreţie a glandelor mamare după naştere. Rezultatele obţinute în laborator au arătat că din probele prelevate din acest lichid s-au găsit peste de 700 de specii de microorganisme.
Printre cele mai frecvente bacterii descoperite în probele de colostru se numără Weissella, Leuconostoc, Staphylococcus, Streptococcus şi Lactococcus. „Este primul studiu care foloseşte o tehnică bazată pe secvenţierea ADN-ului pentru a evidenţia conţinutul microbian al laptelui matern”, a declarat Maria Carmen Collado, de la Institute of Agrochemistry and Food Technology, una dintre coordonatorii studiului.
Cercetătorii au analizat în laboratoare probe de colostru, mostre de lapte matern şi probe din cavitatea bucală a nou-născuţilor. Rezultatele mostrelor prelevate din cavitatea bucală a bebeluşilor au arătat existenţa bacteriilor Veillonella, Leptotrichia si Prevotella.
„Nu am putut să stabilim dacă bacteriile acestea colon