Oamenii de ştiinţă siberieni sunt convinşi că au descoperit una dintre cele mai eficiente metode de tratare a alcoolismului, a dependenţei de droguri sau chiar a celor care devin dependenţi de muncă: pedeapsa fizică.
"Tratamentul" inovator a fost iniţial ideea lui Sergei Speransky, specialist la Novosibirsk Institute of Medicine , însă acum este pusă în practică de medicii German Pilipenko şi MarinaChukhrova. Cei doi spun că au reuşit să vindece astfel peste 1.000 de persoane, arată Siberian Times.
Dr. Pilipenko a explicat că principiul funcţionării terapiei sale este unul simpu: persoanele dependente de stupefiante prezintă un deficit de endorfină, cunoscută drept "hormonul fericirii". Pacienţii sunt biciuiţi cu ramuri de salcie pentru că durerea fizică stimulează eliberarea acestui hormon în organism. Astfel, în cele din urmă, ajung să se simtă mult mai bine.
"Lovim pacienţii pe spate cu un scop clar şi strict medical - nu este vorba despre vreo activitate sado-masochistă", a adăugat prof. Chukhrova.
Chiar dacă înaintea fiecărei şedinţe pacienţii primesc consiliere psihologică şi sunt obligaţi să facă o electrocardiogramă, cei care au încercat noua "terapie" spun că efectul este garantat.
"Eu sunt dovada că acest tratament controversat funcţionează şi îl recomand oricărei persoane care suferă fie de o dependenţă, fie de depresie", a mărturisit Nataşa, fostă dependentă de heroină. "Doare foarte tare, dar mi-a redat viaţa. Fără acest tratament, cred sincer că acum aş fi fost moartă", a mărturisit ea.
Tânăra în vârstă de 22 ani a povestit că a început să ia droguri la vârsta de 16 ani, din cauza iubitului ei din vremea respectivă. "Mă îndrăgostisem foarte tare (...) şi, la început, nu am realizat că iubitul meu chiar era dependent de heroină şi făceam tot ce puteam pentru a-l face să renunţe la acest obicei. Nu a reuşit să ren