Românii trăiesc pentru a mânca şi nu mănâncă pentru a trăi. Asta relevă ultimele date ale Institutului Naţional de Statistică. Astfel, aproape jumătate din venitul lunar al românilor este cheltuit pe mâncare şi băuturi nealcoolice. Şi viciile ocupă un loc important în viaţa românilor, aproape 8% din bugetul lunar fiind cheltuit pe băuturi alcoolice şi tutun.
42% din venitul lunar al familiilor din România este cheltuit pe alimente şi bături nealcoolice. Pe locul doi în topul cheltuielilor se află plata utilităţilor. Românii scot din buzunar sume mari şi pentru achitarea electricităţii, a gazelor sau a altor combustibili, adică 15% din venituri.
La polul opus s-au situat cheltuielile efectuate de români în hoteluri, cafenele şi restaurante. Nici pentru sănătate, populaţia nu a cheltuit foarte mult în al treilea trimestru din 2012. Doar 4,4%. Cei mai puţini bani, însă, au fost plătiţi pentru educaţie. Nici măcar 1% din bugetul unei familii.
Clujenii recunosc şi ei că cel mai mult cheltuie pe mâncare, dar pun acest lucru pe seama preţurilor prea mari. „Cel mai mult cheltui pe mâncare şi pe medicamente. Pentru că sunt scumpe alimentele. Şi se tot scumpesc. Şi la haine mai renunţi, dar la alimente nu poti să renunţi”, spune un clujean.
„În principiu, cei mai mulţi bani merg pe mâncare. Eu trăiesc singur, deocamdată, şi îmi iau mâncare de la restaurante. Mă răsfăţ cu mese cât de cât scumpe. Mâncarea e slăbiciunea mea”, spune un alt clujean.
În trimestrul III din 2012, veniturile medii lunare pe familie au fost de 2.457 de lei.