Specialisti instruiti in Franta au la dispozitie aparatura de ultima generatie cu care pot stabili gradul de risc la care este supus pacientul analizat.
La Iasi, va functiona incepand din luna februarie, in cadrul Institutului Regional de Oncologie, un Departament de Oncogentica, primul cu acest specific infiintat in Romania. Expertii de la Laboratorul de Epidemiologie Moleculara din cadrul UMF Iasi vor stabili, in baza mostrelor de ADN prelevate, cat de mare este riscul aparitiei cancerului in cazului rudelor unor pacienti diagnosticati deja cu aceasta boala. Analizele se fac la cerere si implica cercetari complexe. "La genele de predispozitie pot aparea modificari. In locul unei litere sa apara alta litera. Acestea pot fi benigne, adica sa nu genereze niciun efect asupra proteinei, sau pot fi responsabile de patologie", a explicat doctorul Lucian Negura, specialist in biologie moleculara, pentru Digi24 Iasi. Pacientilor carora li se descopera un risc scazut de a se imbolnavi de cancer li se recomanda schimbarea alimentatiei, renuntarea la fumat sau analize medicale periodice. Cei cu risc pronuntat pot ajunge chiar la o interventie chirurgicala. Costurile sunt deocamdata prohibitive. Fiecare pacient ar trebui sa plateasca 2.500 de euro. Coordonatorii laboratorului spun ca incearca sa gaseasca solutii pentru ca analizele sa fie subventionate. (sursa: adevarul.ro)
Specialisti instruiti in Franta au la dispozitie aparatura de ultima generatie cu care pot stabili gradul de risc la care este supus pacientul analizat.
La Iasi, va functiona incepand din luna februarie, in cadrul Institutului Regional de Oncologie, un Departament de Oncogentica, primul cu acest specific infiintat in Romania. Expertii de la Laboratorul de Epidemiologie Moleculara din cadrul UMF Iasi vor stabili, in baza mostrelor de ADN prelevate, cat de mare este riscul apa