În cursul acestui an, persoanele majore vor primi carduri electronice de sănătate care vor fi obligatorii la fiecare vizită la medic.
Când vei primi cardul de la medicul de familie, vei răspunde, printre altele, dacă eşti de acord ca grupa sanguină şi Rh-ul să fie inscripţionate pe card şi dacă vrei să devii donator de organe post-mortem. Dacă răspunsul tău la aceste întrebări e afirmativ, iată ce paşi trebuie să parcurgi şi mai ales cât vei plăti ca aceste informaţii să fie înscrise pe card.
Ca să nu existe confuzii, precizăm de la bun început că pacienţii sunt scutiţi de la plata şi distribuţia cardului naţional (electronic) de sănătate. Dar dacă vrei ca informaţii precum grupa sanguină, factorul Rh şi consimţământul pentru donarea de organe post-mortem să fie inscripţionate pe cardul tău electronic de sănătate, atunci trebuie să fii pregătit să achiţi între circa 145 de lei şi 159 de lei. Pentru limpiditate, inscripţionarea cardului cu alte informaţii decât cele antemenţionate e gratuită.
Îţi amintim, că în mod obligatoriu, cardul naţional de sănătate are inscripţionat pe faţă numele şi prenumele asiguratului, un cod unic de identificare în sistemul asigurărilor sociale de sănătate, numărul cardului şi data expirării.
În afară de aceste informaţii, vei fi întrebat de medicul de familie când vei intra în posesia cardului dacă eşti de acord ca o parte sau toate informaţiile pe care ţi le prezentăm în continuare să fie inscripţionate pe cipul cardului: grupa sanguină şi Rh-ul, bolile cu risc vital şi cele cronice de care suferi dar şi dacă eşti de acord să devii donator de organe post-mortem. E dreptul tău să refuzi ca toate aceste date sau o parte dintre ele să fie inscripţionate pe cardul tău de sănătate. Dar trebuie să ştii că în situaţiile de urgenţe medico-chirurgicale, lipsa inscripţionării pe card a unor date medicale vitale îţi poate