Poluarea este o problemă majoră pentru sănătatea populaţiei şi scade speranţa de viaţă, mai ales în oraşele mari, arată nenumăratele studii realizate în ultimii zece ani. Automobilele, în special cele cu motor Diesel sunt de vină, susţin specialiştii Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. Bucureştiul rămâne pe primul loc în topul oraşelor europene cu cea mai mare rată de poluare cu particule periculoase.
2013 a fost desemnat anul aerului curat în Europa. De aceea, oamenii de ştiinţă de la Institutul de Monitorizare a Stării de Sănătate francez au realizat un raport al efectelor poluării în mai multe oraşe europene, analizând mai multe studii realizate în ultimii zece ani. Concluzia specialiştilor francezi a fost că Bucureştiul rămâne în topul oraşelor europene cu cel mai ridicat nivel de poluare cu microparticule, cel mai riscant tip de poluare pentru sistemul cardiovascular şi pentru aparatul respirator.
De altfel, mai multe cercetări recente au arătat că nivelurile ridicate de poluare în trafic cresc riscul de producere a unui atac de cord. Persoanele care petrec peste şase ore în maşină, inhalând în acest timp emisiile de noxe, prezintă un risc mai mare de infarct miocardic decât cele care nu sunt expuse acestor substanţe, arată o cercetare publicată în „British Medical Journal“ (BMJ).
Rezultatele cercetării stabilesc că expunerea la microparticule (PM10) şi la dioxidul de azot (NO2) emise de autoturisme, pe o perioadă mai mare de şase ore, favorizează producerea unui atac de cord la persoanele cu probleme cardiace.
În plus, anul trecut, un raport al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) a clasat gazele de eşapament ale maşinilor cu motor Diesel ca factor cancerigen.
Măsuri antipoluare
Potrivit publicaţiei „Le Figaro“, vestea bună este că respectarea măsurilor antipoluare recomandate de OMS ar avea efecte rapide asupra sănătăţii p