Cursurile de tangou, un dans în care raportarea la partenerul de dans este esenţială, sunt folosite în spitalele argentiniene ca o formă de terapie cu scopul de a-i ajuta pe bolnavii cu tulburări mintale şi pe cei în vârstă să intre din nou în legătură cu oamenii.
"Faptul de a-ţi strânge partenerul în braţe face ca tangoul să fie atât de special, creând un fel de raporturi amoroase", a declarat Silvina Perl, coordonatoarea Atelierului de tangou din cadrul Spitalului Psihiatric Borda, unul dintre stabilimentele medicale din Buenos Aires care a adoptat ca o formă de terapie celebrul dans din Rio de la Plata. Magia tangoului, dans apărut la sfârşitul secolului al XIX-lea la Buenos Aires şi Montevideo, inclus în 2009 în patrimoniul mondial al UNESCO, ajută la o mai bună tratare a bolnavilor, a explicat acelaşi psiholog. "Tangoul, bineînţeles, nu vindecă doar el singur. Însă, în timpul unei ore de curs, pacienţii nu mai au halucinaţii: ei sunt concentraţi, ocupaţi cu executarea corectă a paşilor de dans", a adăugat ea. Borda este un spital psihiatric pentru bărbaţi, dar mai multe femei voluntare o ajută pe Silvina Perl să îi înveţe acest dans dificil pe cei 20 de pacienţi incluşi în program.
Atelierul de tangou de la Spitalul Public Ramos Mejia din Buenos Aires foloseşte aceeaşi tehnică, dar pentru un public diferit: pacienţii de vârsta a treia. De această dată, medicii doresc să combată depresia şi senzaţia de vid cu care se confruntă persoanele care s-au pensionat după ce au dus o viaţă extrem de activă.
"Inactivitatea îi pândeşte pe oamenii care s-au pensionat de curând: tangoul le permite să îşi regăsească imediat acea viaţă socială activă care le lipseşte", a declarat Alba Balboni, coordonatoarea atelierului.
Cursurile de tangou, un dans în care raportarea la partenerul de dans este esenţială, sunt folosite în spitalele argentiniene ca o formă d