BNR a menţinut neschimbată dobânda de referinţă şi rezervele minime obligatorii, însă a trimis pieţei un mesaj voalat în cadrul şedinţei de politică monetară de ieri, şi anume că leul are cale liberă spre o depreciere moderată, apreciază analiştii companiei de brokeraj Admiral Markets, conform unui comunicat de presă.
"Fraza cheie a şedinţei de Luni a fost "gestionarea adecvată a lichidităţilor" în loc de < gestionarea fermă a lichidităţilor >", se specifică în comunicat.
Comunicatul mai aduce în vedere faptul că : "În a doua jumătate a anului trecut, leul a fost supus unor presiuni semnificative de depreciere (cotaţia a depăşit 4,6 lei pentru un euro). Banca Naţională a intervenit în piaţă, însă nu a folosit instrumentele clasice, dobânzile şi rezervele minime obligatorii (RMO), ci a redus lichiditatea prin limitarea unor operaţiuni interbancare (REPO), apărând astfel sintagma de < gestionarea fermă a lichidităţilor >".
Analiştii Admiral Markets consideră că prin renunţarea la această sintagmă, BNR transmite pieţei că va pune la dispoziţie mai mulţi lei, lăsând cale liberă unor deprecieri modeste.
Aceştia estimează că din cauza contextului economic şi climatului internaţional actual, la care se adaugă mesajul trimis de BNR, tendinţa generală pentru leu este de depreciere faţă de euro şi dolar: "Cel mai probabil scenariu este că pe termen scurt nivelul cursului nu va scădea decât cel mult temporar sub pragul de 4,4, iar in lunile urmatoare cotaţia se va îndrepta spre nivelul de 4,5 lei/euro, însă maximele anului trecut (4,6 lei/eur) nu sunt probabile în prima parte a anului 2013", se accentuează în acelaşi comunicat.
Deocamdată interesul speculatorilor nu este resimţit, însă analiştii estimează că în perioada următoare pragul cheie de suport 4.4 va redeveni atractiv pentru cumpărători. "Spre jumătatea anului trecut, când cursul a depăşi