Decizia politică privind aderarea României şi Bulgariei la Schengen ar putea fi amânată după martie 2013, susţin surse diplomatice de la Bruxelles, citate de presa bulgară. Sursa: OCTAVIAN COCOLOȘ
Prima reuniune a miniştrilor de interne din ţările membre ale UE, în timpul preşedinţiei irlandeze, este programată pentru data de 7 martie, iar subiectul aderării României şi Bulgariei la spaţiul Schengen face parte din agenda preliminară.
Acest lucru însă se poate schimba deoarece opoziţia unor ţări precum Olanda rămâne puternică, susţine postul naţional de radio de la Sofia, citând surse diplomatice. Potrivit unor diplomaţi din Bruxelles, de această dată de vină ar fi situaţia politică din România.
La sfârşitul anului trecut, presa bulgară a informat că aderarea României şi Bulgariei la spaţiul Schengen nu face parte din priorităţile preşedinţiei irlandeze a UE. Subiectul nu a fost menţionat deloc în cadrul conferinţei de presă de luni, de la Bruxelles, la care Irlanda şi-a prezentat priorităţile pentru primele şase luni ale anului 2013 când va deţine preşedinţia prin rotaţie a Uniunii Europene.
Ministrul irlandez al afacerilor europene, Lucinda Creighton, a declarat, pentru postul naţional de radio de la Sofia, că, totuşi, ţara ei va colabora strâns cu România şi Bulgaria, care sunt două state prietene ale Irlandei. "Din păcate noi nu facem parte din Acordul Schengen, dar în calitatea noastră de ţară care deţine preşedinţia UE, vom ţine, bineînţeles, cont de angajamentele legate de subiect. Sperăm să avem un rezultat pozitiv pentru România şi Bulgaria în timpul preşedinţiei noastre, dar acest lucru va depinde de Consiliu şi încă este prea devreme să facem previziuni", a spus Creighton.
Aderarea României şi Bulgariei la spaţiu Schengen a fost un obiectiv ratat în anii 2011 şi 2012. Pe 4 decembrie anul trecut, ministrul