În Franţa, dorinţa preşedintelui François Hollande de a impozita cu 75 la sută veniturile de peste un milion de euro anual riscă să fie prea puţin eficientă din punct de vedere economic şi contraproductivă din punct de vedere politic. Este părerea multor analişti, printre care cei de la ziarul Le Monde. Subiectul a fost însă amplificat de mediile de informare şi i s-a dat o dimensiune emoţională după ce actorul Gérard Depardieu o optat pentru exilul fiscal.
Iată o măsură care a devenit “o piatră agăţată de gît” pentru François Hollande, consideră Le Monde. Unii comentatori îşi amintesc chiar de momentul cînd, în februarie anul trecut, aflat în campania pentru prezidenţiale, François Hollande a făcut acest anunţ. Intr-un fel, chiar de la început, François Hollande a păşit cu stîngul pe acest teren întrucît s-a încurcat în propria sa frază: "vom taxa cu 75 la sută pe cei care ciştigă peste un milion de euro pe lună", a spus liderul socialist, pentru a se corecta apoi şi a preciza "nu pe lună, pe an". Măsura avea, fără îndoială, o încărcătură simbolică şi era destinată să remobilizeze tabăra stîngii în jurul lui François Hollande.
Acum însă, punerea ei în practică se dovedeşte a fi o veritabilă problemă. Din punct de vedere economic măsura ar reprezinta pentru visteria statului un surplus de 210 milioane de euro pe an. Ceea ce, cum spun mulţi comentatori, înseamnă, pe ansamblul încasărilor fiscale, o sumă modestă. Practic în jur de 2000 de familii ar urma să fie afectate de această iniţiativă. Franţa riscă însă să fie din ce în ce mai mult considerată ca o ţară care nu-i iubeşte pe cei bogaţi şi pe cei cu iniţiative economice…
Altfel spus să-şi piardă atractivitatea în materie de investiţii şi să se vadă confruntată cu noi candidaturi la exilul fiscal. In materie de impozitare a marilor venituri, în Europa, pentru moment, Suedia este campioană ab