Înclinația bruscă înspre economisire a românului statistic i-a obligat pe comercianți să mute competiția pe terenul ofertelor promoționale. Dar politica prețurilor mici, deşi benefică pentru consumatori, este riscantă pentru companii, crede Adrian Comăneci, manager al firmei de consultanţă Contrast Management-Consulting.
Având în vedere că 2012 a fost un an al expansiunilor agresive, ”un mare test/risc pentru FMCG va fi păstrarea unui echilibru între toate investiţiile realizate şi consumul care chiar dacă nu va cunoaşte o scădere la fel de accentuată, sigur nu va avea o creştere notabilă”, explică Adrian Comăneci. Unul dintre principalele riscuri se menţine de la an la an este capcana politicii de preţ, adaugă el.
”Este o tactică devenită tradiţională care nu mai este atât de aplicabilă pentru mişcările care au acum loc pe piaţa de retail FMCG. Politica preţurilor mici poate deveni distructivă pe termen lung, punând în pericol profitabilitatea, capacitatea de extindere către alte zone şi potenţialul de inovaţie strategică. De aceea, recomandarea noastră este de a miza şi pe crearea de noi servicii în concordanţă cu nevoile consumatorilor care au devenit din ce în ce mai informaţi”, spune Comăneci.
Consultanții de la Contrast Management-Consulting indentifică și ale ”riscuri” pentru retailul modern în 2013:
• Deși o oportunitate, diversificarea obiceiurilor de consum poate reprezenta și un risc pentru companiile cu o inerție destul de mare. Menținerea unui model tradițional fără o analiză atentă a competiției în fiecare pas, nu doar în indicatorii clasici de performanță economică (cifră de afaceri, număr angajați, profitabilitate, cotă de piață) poate conduce destul de facil la supraevaluarea poziției pe o piață în care volumul nu este neapărat un mod de a prezice performanța pe termen lung.
• Continuarea