Cumpătare – acesta este cuvântul potrivit mai nou pentru comportamentul financiar atât al agenţilor economici, cât şi al persoanelor fizice din judeţul Sălaj în această perioadă.
Sălăjeanul se uită acum de două ori înainte de a cumpăra ceva sau alege de cele mai multe ori să mai circule cu aceeaşi maşină câţiva ani, evident totul din cauza nesiguranţei şi a problemelor puse pe seama crizei. Din păcate, numărul şomerilor creşte şi în Sălaj, iar găsirea unui loc de muncă a ajuns ceva aproape imposibil. Economsitul Alexandru Tamba ne-a declarat ieri că „este o reacţie firească după ce în anii trecuţi mulţi s-au împrumutat pentru a cumpăra de la maşini la locuinţe, electrocasnice şi alte bunuri, dar, din păcate, au ajuns în imposibilitatea de a renunţa la aceste investiţii pentru că nu le-au mai putut plăti. În plus, este şi şomajul la vedere sau ascuns şi de aici şi comportamentul oarecum mai precaut.”
Care este situaţia la nivel naţional?
Veniturile populaţiei au urcat în trimestrul al treilea din 2012 la 2.457 lei/gospodărie, faţă de 2.396 lei în perioada aprilie-iunie 2012, în condiţiile în care veniturile băneşti au crescut cu 68 de lei, de la 2012 lei la 2080 lei, dar veniturile în natură au coborât cu 7 lei, de la 384 lei la 377 lei, conform datelor Institutului Naţional de Statistică, citate de Mediafax. Potrivit rezultatelor anchetei bugetelor de familie publicate de Institutul Naţional de Statistică, în trimestrul III 2012 veniturile băneşti medii au reprezentat 84,7 la sută din total venituri. În acelaşi timp, cheltuielile totale au fost, în medie, de 2.214 lei lunar pe o gospodărie, faţă de 2.155 lei în trimestrul al doilea, în creştere cu 59 lei. Cheltuielile de consum medii au reprezentat 72,1 la sută. Veniturile totale medii lunare au reprezentat, în termeni nominali, 2.457 lei pe gospodărie şi 856 lei pe persoană. Veniturile