După cele două săptămâni ale vacanţei de sfârşit de an, care au culminat cu sărbătorirea Regilor Magi în acest sfârşit de săptămână, Spania revine la normalitate, la rutina desenată între aceleaşi coordonate care au marcat anul 2012, recesiune şi secesiune. Şi majoritatea actorilor societăţii spaniole s-au trezit din mahmureală, direct în crudele probleme ale realităţii.
Corespondentul RFI la Madrid, Mugur Chiujdea
Astăzi străzile Madridului au fost inundate de o maree albă, protestul cadrelor medicale contra proiectului autorităților regionale de a privatiza 27 de unităţi medicale şi 6 dintre cele mai mari spitale din capitala Spaniei. O confruntare între sindicate şi guvernul regional care ţine încă de la începutul lunii noiembrie. De atunci, aproape în fiecare zi, în jurul marilor spitale au avut loc mitinguri de protest împotriva acestei decizii.
Decizie care a fost în cele din urma legiferată prin votul Partidului Popular în Parlamentul Provincial. Tot astăzi jumătate dintre echipele de conducere ale unităţilor medicale şi-au dat demisia în bloc contra acestei politici de liberalizare a sistemului medical, alăturându-se protestatarilor. Intenţia autorităţilor provinciale este de a privatiza doar gestiunea acestor spitale, dar sindicatele, ca şi opoziţia socialistă, văd în această măsură primul pas al unei politici care ţine mai mult de doctrină decât de criză şi care va duce în cele din urmă la restrângerea dreptului la asistenţă publică gratuită şi la concedieri masive în rândul angajaţilor din sănătate.
Tot de concedieri se vorbeşte şi în sistemul bancar spaniol, care, în schimbul liniei de credit pe care a primit-o de la Bruxelles, trebuie să se supună unor planuri riguroase de restructurare. În afară de faptul că trebuie să vândă în grabă şi la preţuri derizorii aşa numitele active toxice cu care au rămas în urma dezastru