Japonia va creşte bugetul militar pentru prima dată din 2002, în plină criză teritorială cu China în legătură cu disputatele insule Senkaku/Diaoyu.
Noul Guvern japonez condus de conservatorul Shinzo Abe, instalat în 26 decembrie, prevede o creştere de aproximativ 100 de miliarde de yeni (873 de milioane de euro) pentru anul fiscal 2013. Astfel, bugetul Apărării ar urma să ajungă la 4.700 de miliarde de yeni, respectiv 41 de miliarde de euro, aceasta fiind prima creştere a acestuia din 2002, în timp ce Japonia se confruntă cu o datorie colosală echivalentă cu aproximativ 240% din PIB.
Deşi timp de un deceniu a tot scăzut bugetul destinat apărării, Japonia a avut în 2011, cel de-al 6-lea cel mai mare buget militar din lume, suma ridicându-se la 40,65 de miliarde de euro. Efoturile lui Abe de a creşte bugetul apărării sunt destinate nu numai pentru a consolida influența în scădere a națiunii sale din punct de vedere militar, dar, de asemenea, pentru a ajuta un aliat economic suferind, SUA pentru a contracara creşterea militară a Chinei.
În ceea ce priveşte bugetul total, creşterea rămâne relativ modestă dar este simbolică pentru intenţia noilor lideri japonezi de a afirma poziţia regională a Japoniei, mai ales într-o perioadă de tensiuni cu marele vecin chinez precum şi cu Coreea de Sud. Beijingul trimite periodic nave de patrulă în apele teritoriale ale acestui arhipelag nelocuit situat la 200 de kilomeri nord-est de coastele Taiwanului şi la 400 de kilometri vest de insula Okinawa (sudul Japoniei), în Marea Chinei de Est. De asemenea, China a trimis la sfârşitul lui decembrie un avion de survolare a arhipelagului care a determinat decolarea imediată a avioanelor de vânătoare nipone.
După ultima incursiune maritimă, luni, Guvernul de la Tokyo l-a convocat marţi pe ambasadorul chinez în Japonia. Adjunctul ministrului de Externe, Akitaka Saiki, s