Situaţia fierbinte din Orientul Mijlociu, cu o Sirie sfâşiată de un conflict sângeros şi un Iran al cărui program nuclear continuă să producă îngrijorări, la care se adaugă instabilitatea Egiptului şi nervozitatea în creştere a Israelului, va reprezenta cea mai urgentă provocare a politicii externe a noii administraţii americane în 2013.
Cu toate acestea, miza pe termen mediu şi lung constă în modul în care noua echipă Obama va configura rolul Americii în lumea viitorului. Fie că îi spun „lumea G-0" (fără lider evident) sau „lumea internaţionalismului democratic", actualii şefi de la Washington par să favorizeze un rol mai modest al Americii în viitor. Ceea ce, pentru ţări ca România, nu este o veste foarte bună.
Cele mai importante publicaţii americane au dat ieri ca sigură nominalizarea fostului senator republican Chuck Hagel pentru funcţia de secretar al Apărării şi a fostului consilier pentru antiterorism al lui Obama, John Brenner, pentru funcţia de director al CIA. După nominalizarea senatorului John Kerry pentru postul de secretar de stat, echipa de politică externă a administraţiei Obama II este aproape constituită. Deşi Hagel este republican, Kerry este democrat, iar Brennan este perceput drept un „tehnocrat" pe baza celor 25 de ani petrecuţi în interiorul CIA, noua echipă de politică externă a lui Obama este mai omogenă din punctul de vedere al modului în care gândeşte politica externă a SUA decât au fost toate formulele testate în precedentul mandat al lui Barack Obama, când personalităţile puternice precum Hillary Clinton, Robert Gates, Leon Panetta sau David Petraeus au intrat adesea în conflict.
Chuck Hagel o fi fost el republican şi un veteran rănit de două ori în Vietnam, profesor la Georgetown şi preşedinte al Atlantic Council, dar câteva din declaraţiile sale trecute referitoare la influenţa „lobby-ului evreiesc" precum şi