-AA+A
„In honorem Mircea Prahase” Recent, a apărut la editura „Mega” din Cluj-Napoca volumul „Convergenţe etnoculturale - In honorem Mircea Prahase”, îngrijit de doctor în istorie Adrian Onofreiu şi de doctor în istorie Lucian Vaida, cartea fiind editată de Complexul Muzeal Bistriţa-Năsăud şi de Muzeul Grăniceresc Năsăudean. Aşa cum spune titlul, cartea a apărut în onoarea lui Mircea Prahase, iar în text găsim că lucrarea i-a fost dedicată concitadinului nostru la împlinirea a 65 de ani.
În „Cuvânt înainte”, Adrian Onofreiu şi Lucian Vaida îşi argumentează omagiul: „Vorbind despre Mircea Prahase, vorbim despre o activitate de aproape o jumătate de veac desfăşurată cu dăruire pe tărâm cultural şi ştiinţific, dar şi administrativ”. În continuare se scrie despre Mircea Prahase şi rolul său asumat de creator de şcoală, amintindu-se cele 17 numere ale publicaţiei „Studii şi cercetări etnoculturale” apărute între anii 1996 – 2012, cu o bogăţie tematică acoperitoare pentru zona noastră. Domeniile de cercetare pregnantă a lui Prahase sunt graiul, obiceiurile şi tradiţiile şi toponimia, aşa cum se reflectă în volumele semnate: „Fragmentarium” (2002), „Periplu istorico-toponimic: Valea Zăgrii” (2004), „Porecle şi supranume din bazinul superior al Someşului Mare” (2005), „Glosar regional. Bistriţa-Năsăud” (2008) şi „Enciu - file risipite dintr-o monografie” (2012), alături de care cinci titluri la care este coautor, alte şase cărţi editate, cărora li se adaugă zeci de articole şi studii.
În capul cărţii stă o pagină olografă, semnată de prof. univ. Dumitru Protase, membru de onoare al Academiei Române, care scrie: „La ceas aniversar, ţin să-i urez sărbătoritului ani mulţi şi buni, pentru a îmbogăţi prin noi lucrări patrimoniul culturii române”. Nimic mai onorant pentru orice cărturar!
Crezul de cercetător al lui Prahase este dens exprimat în studiul