Patru „megatendinţe“ vor caracteriza politica internaţională până spre 2030, potrivit raportului Consiliului Naţional al Informaţiilor din SUA. Cererea tot mai mare de energie, apă şi hrană va afecta evoluţiile unei lumi în care noile tehnologii de comunicare vor da mai multă putere fiecăruia dintre a cetăţenii lumii. Polii de putere politică la nivelul planetei se vor multiplica, făcând mai dificilă coexsitenţa paşnică.
O dată la patru ani, adică o singură dată într-un mandat prezidenţial, apare raportul Consiliului Naţional al Informaţiilor (National Intelligence Council) , o entitate consultativă de pe lângă Biroul Directorului Comunităţii de Informaţii Naţionale (Ofice of the Director of the Intelligence).
Acesta este parte a puterii executive din SUA şi funcţionează ca vector de intergrare a 17 entităţi de informaţii şi contra informaţii ţi a Departamentelor Energiei şi al celui al Trezoreriei.
Raportul de la sfârşitul acestui an, Global Trends 2030: Alternative Worlds report, rezumă, în urma consultării cu şefii spionilor americani, perspectivele lumii până în 2030.
Ce ar putea urma
Şefii spionilor americani văd 4 scenarii:
- Cel mai rău scenariu este cel în care progresul se opreşte. Creşte riscul conflictelor interne în SUA, globalizarea stagnează;
- Cel mai bun scenariu vede o colaborare fructuoasă între SUA şi China la nivel mondial;
sau
- Inegalitățile explodează pe măsură ce unele ţări devin marii câștigători ai globalizării iar altele – nu. Tensiunile sociale cresc şi, chiar dacă SUA nu se dezangajează complet, nu mai este „polițistul global.”
- În fine, al patrulea scenariu vede o lume în care statele îşi pierd importanţa şi, ca urmare a noilor tehnologii, actorii nonstatali preiau responsabilitatea confruntării cu provocările globale.
Mai mult pe Economica.net
Patru „megatendinţe“ vor ca