Hidrocentrala reprezintă o investiţie importantă pentru sistemul energetic naţional, dar statul nu are fonduri pentru a susţine un proiect de asemenea anvergură.
Proiectul gigant de peste 1 miliard de euro se află în discuţii de câţiva ani, încă în căutare de finanţatori. Guvernul consideră această investiţie ca una necesară, a declarat Constantin Niţă, ministrul delegat pentru Energie. El a adăugat că lipsesc însă banii necesari.
Niţă s-a aflat ieri la Cluj, ocazie cu care a ţinut să declare că guvernul susţine investiţiile, investitorii şi proiectele legate de un sector strategic pentru România, cel al energiei. Emil Boc, fost premier la Bucureşti şi actual primar la Cluj, nu a ratat ocazia să lanseze un alt subiect: proiectul hidrocentralei de la Tarniţa-Lăpuşeşti, una dintre investiţiile din energie pe care le aşteptă şi sistemul energetic naţional. „Este o investiţie foarte importantă, o investiţie de care avem nevoie. Am prezentat în China prima dată acest proiect acum patru ani. Căutăm investitori, fiindcă statul român nu îşi poate permite acest proiect, trebuie să găsim o formulă de parteneriat public-privat sau o companie care să susţină această investiţie. Căutăm această firmă. Această hidrocentrală este necesară pentru echilibrarea sistemului energetic", a declarat ministrul delegat pentru Energie.
Proiectul de construire a unei hidrocentrale la Tarniţa-Lăpuşteşti datează din anii '80, iar studiul de fezabilitate a fost finalizat în 2007. Comisia Tehnică de Amenajare a Teritoriului şi Urbanism de pe lângă Consiliul Judeţean Cluj a avizat în decembrie Planul Urbanistic Zonal aferent viitoarei centrale hidroelectrice cu acumulare prin pompaj. Proiectul hidrocentralei de la Tarniţa-Lăpuşteşti a fost întocmit de societatea Interproiect, iar costurile de construire se ridică la peste 1,5 miliarde de euro. Hidrocentrala de la Cluj va avea o