Judecătorii vrânceni, membri ai Asociaţiei Magistraţilor din România (AMR), consideră că procedura de alegere a noii conduceri a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) este discutabilă. Ei au mandatat-o pe preşedinta AMR Vrancea să ceară revocarea unor membri ai CSM, care nu şi-au făcut treaba. Ieri au avut loc discuţii între membrii vrânceni ai AMR, urmând ca astăzi să aibă loc, la Bucureşti, Consiliul Director al Asociaţiei.
Preşedinta AMR Vrancea, judecătoarea Mariana Croitoru, a fost mandatată de colegii săi să discute în cadrul şedinţei Consiliului Director nu numai despre procedura prin care un procuror a ajuns la cârma CSM, ci şi despre Legea de Organizare a instituţiei care ar trebui să garanteze independenţa justiţiei. „Vom discuta şi despre revocarea unor membri CSM şi avem mandat să solicităm convocarea Adunărilor Generale la instanţe, în acest sens“, a precizat judecătoarea Mariana Croitoru.
Astăzi, Consiliul Director al AMR se va întruni pentru a lua în discuţie nemulţumirile magistraţilor legate de alegerile din CSM.
Nu doar membrii AMR şi-au exprimat nemulţumirea privind modul în care au fost organizate alegerile din cadrul CSM, în data de 4 ianuarie, când procurorul Oana Andrea Schmidt-Hăineală a devenit preşedinte al CSM, ci şi Uniunea Naţională a Judecătorilor din România (UNJR). „Uniunea Naţională a Judecătorilor din România îşi exprimă indignarea faţă de modul netransparent şi total neprofesionist în care au decurs alegerile pentru funcţiile de preşedinte şi vicepreşedinte al Consiliului Superior al Magistraturii în data de 4 ianuarie 2013. (…) Judecătorii aşteaptă ca decenţa în care îşi desfăşoară activitatea să se reflecte şi la nivelul celor de la vârful sistemului, însă teatrul la care au fost nevoiţi să asiste public este departe de orice deziderat de transparenţă şi respon-sabilitate faţă de sistem. Judecătorii nu a