Un număr de 12 persoane din comuna gălăţeană Ghidigeni se află internate la Spitalul de Boli Infecţioase din municipiul Galaţi, după ce au consumat carne cu trichinella spiralis și alți 20 sunt infestați Sursa: Adrian Pîclişan
S-au identificat deja 32 de persoane din comuna care au consumat carne provenind dintr-un porc de peste 100 de kilograme infestat cu trichinella spiralis. Consumatorii - rude între ele - au declarat că au cumpărat, în urmă cu patru săptămâni, un porc, pe care l-au sacrificat pentru a-l consuma de sărbători. Din păcate, oamenii nu au prelevat probe pentru a le duce la testarea trichinoscopică. După ce au mâncat din carnea de porc, oamenilor li s-a făcut rău, a anunţat şeful Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Galaţi, dr. Valentin Boldea.
Dacă luni au ajuns la Spitalul de Boli Infecţioase două persoane, marţi dimineaţă s-au mai prezentat alte zece. Potrivit şefului DSP Galaţi, pacienţii prezintă simptome ale infecţiei cu trichinella spiralis - febră, vărsături.
Direcţia Sanitar Veterinară şi de Siguranţa Alimentelor a confirmat că porcul era infestat cu trichinella, inspectorii veterinari confiscând 56 de kilograme de carne, neconsumată încă. ,,Pacienţii vor rămâne sub supraveghere medicală la spital, iar restul celor care au consumat carne din porc vor fi supravegheaţi de medicii de familie din comună', a precizat Valentin Boldea.
Ce este trichineloză
Larvele ajung la intestinul subţire unde se maturizează, iar după ce are loc fertilizarea larvelor, femelele ajung în peretele intestinal, iar masculii se elimină prin scaun (materii fecale).
De la plămâni prin venele pulmonare ajung la inimă şi prin aortă în marea circulaţie şi în 12 zile de la infestare, cât durează acest proces, prin sânge ajung la muşchii striaţi.
La nivelul muşchilor larvele vii se fixează şi se dezvoltă, iar după 50 zile s