Institutul Cultural Roman informeaza, intr-un comunicat transmis marti presei, ca selectia organizata recent de institutie pentru ocuparea unor posturi la institutele culturale romanesti din strainatate a fost echidistanta si transparenta. ICR face o serie de precizari cu privire la concurs sustinand ca luarile de pozitii aparute recent cu privire la procesul de selectie sunt "lipsite de orice fundament privind pretinse incalcari de regulament" luarile de pozitie de dupa de dupa concurs.
Redam integral comunicatul ICRSelectia referentilor si a directorilor adjuncti de la ICR din strainatate - echidistanta si transparenta
In urma concursului organizat recent de Institutul Cultural Roman pentru ocuparea unor posturi la institutele culturale romanesti din strainatate au aparut luari de pozitie lipsite de orice fundament privind pretinse incalcari de regulament. In raport cu astfel de pretentii precizam urmatoarele:
1. Este pentru prima oara cand la Institutul Cultural Roman desemnarile de directori adjuncti se fac in urma unui concurs. Este prima oara dupa multe decenii cand in aria de competente a politicii externe se organizeaza concurs. A fost organizat concurs tocmai pentru a da sanse cat mai multor tineri de a ocupa posturi in diplomatia culturala si pentru a selecta personal cat mai calificat. Pana acum, aceste desemnari erau facute de presedintele ICR, lucru, de altfel, stabilit de lege.
2. Participantii la concurs au fost intr-un numar foarte mare: 30 de candidati pentru 5 posturi de director adjunct si 159 de candidati pentru 12 posturi de referent. Comisia a trebuit sa faca o selectie dintr-un numar ridicat de candidati.
3. In pofida a ceea ce peroreaza unii, Comisia a respectat riguros regulamentul. Nu a fost prevazuta in niciun regulament proba interviu pentru toti candidatii. Interviul a fost prevazut pentr