După ce în decembrie premierul Victor Ponta declara că nu Guvernul majorează taxele locale, aceasta fiind la latitudinea primăriilor, zilele trecute mai mulţi primari au declarat că sunt obligaţi prin legea dată de premier în decembrie să le mărească, cerând o intervenţie a Guvernului pentru menţinerea taxelor. Izbucnite în luna decembrie, când Guvernul Ponta a anunţat intenţia majorării taxelor locale cu 16%, disputele politice pe această temă au căpătat ieri din nou amploare. Mai mulţi primari, printre care şi fostul premier Emil Boc, edil-şef al Clujului, au cerut imperativ Guvernului adoptarea unei ordonanţe care să le permită menţinerea taxelor în acest an la nivelul din 2012. În decembrie, Guvernul Ponta a majorat prin hotărâre de guvern nivelul taxelor locale cu 16%, însă premierul a spus atunci că nu e obligatoriu ca şi primăriile să mărească aceste taxe. Aceasta deoarece, susţinea atunci Victor Ponta, primăriile au posibilitatea creşterii sau micşorării acestora cu 20%.
„Azi în şedinţa de Guvern a revenit (...) o hotărâre de guvern care dă voie autorităţilor locale - consiliu local, CGMB - să actualizeze taxele locale cu inflaţia. Nu obligă, însă", spunea Victor Ponta pe 13 decembrie.
În plus, spunea atunci premierul, taxele pot chiar scădea. El susţinea că legea permite primăriilor să aplice majorări sau scăderi ale nivelurilor taxelor de până la 20%. Astfel, o majorare cu inflaţia a taxelor cu 16%, urmată de o scădere cu 20% a acestora decisă de primării, ar fi însemnat chiar o diminuare a acestora cu până la 4% pentru 2013.
În realitate Codul Fiscal permite majorarea taxelor cu până la 20% în urma iniţiativelor admi-nistraţiei locale, dar nu şi micşorarea lor. Hotărârea de guvern emisă în decembrie era imperativă şi nu lăsa posibilitatea menţinerii taxelor la nivel local. Ca urmare, primarii s-au văzut nevoiţi să mărească biruri