Slabita economic si politic, Romania este astazi mai expusa ca oricand evolutiilor din afara granitelor sale.
Cum gandesc rusii relatia cu Uniunea Europeana? Va scadea interesul americanilor in zona Marii Negre? Pe cine vor alege nemtii in fruntea celui mai puternic guvern european?
Viitorul Romaniei depinde de raspunsul la aceste intrebari la fel de mult ca de actiunile guvernului de la Bucuresti.
O analiza HotNews.ro explica importanta celor cinci evenimente din 2013 care vor influenta lumea si efectele lor asupra romanilor.
CONFLICTUL RUSIA - UE: CAT TIMP NE MAI ARDE GAZPROM BUZUNARELE?
Contextul: Cu un presedinte al carui ideal declarat este perioada sovietica, aflat la putere de peste un deceniu si care va mai sta la Kremlin inca un deceniu, Rusia se indreapta spre o perioada de stagnare politica si economica. Kremlinul a strans surubul in ultimul an prin inchiderea ong-ului american USAID si a radio Svoboda. Avocatii care descopera coruptia inaltilor demnitari ajung in puscarie si chiar mor acolo (cazul Magnitsky), fara ca nimeni sa fie condamnat.
Atat Statele Unite cat si unele tari europene au suspendat vizele pentru rusii implicati in acest caz. Rezolutia ParlamentuluI European si alte apeluri ale europenilor pentru respectarea drepturilor omului au fost primite cu aroganta la Moscova, care se considera indispensabila din punct de vedere energetic pentru europeni.
Rusia prezentului este in primul rand Gazprom-ul. 60% din exporturile Rusiei catre tarile UE sunt produse energetice si 40% din gazul consumat in Germania provine din Rusia. Solutia europenilor in a-si dobandi independenta energetica fata de Rusia, proiectul conductei Nabucco, aproape a esuat, in timp ce proiectul concurent sustinut de rusi a prins aripi.
La randu-i, Gazprom are nevoie in continuare atat de