Biologiștii nu s-au pus nici acum de acord dacă microorganismele pe care le purtăm cu noi sunt sau nu benefice pentru sănătate, dar știu cu siguranță că bacteriile au învățat să adapteze la stilul de viață modern.
Termenul microbiom a fost inventat de biologistul molecular american Joshua Lederberg pentru a descrie “comunitatea de microorganisme patogene care împart spațiul de pe corpurile noastre”. Lederberg a mers mai departe, spunând că micii „vizitatori” ar merita chiar să fie considerați o parte a combinației de gene umane, cu atât mai mult cu cât o singură persoană poartă circa o sută de trilioane de astfel de pasageri invizibili, transformându-ne în adevărate ecosisteme.
Un kilogram de microbi pe cap de om
Prezența bacteriilor se vede și pe cântar. Mai mulți cercetători au descoperit că microorganismele aduc un surplus de greutate între 500 de grame și un kilogram. După mii de ani de existență însă, oamenii de știință înclină să creadă că aceste ființe sunt chiar prietenoase și caută doar hrană și adăpost. În schimb, ne fac mai multe servicii, luptându-se cu bacteriile rele, care ne îmbolnăvesc și digerând nutrienții pe care nu-i putem procesa în lipsa unor enzime speciale. Pentru lumea medicală, relația de co-dependență dintre oameni și microbi are o importanță colosală. Dacă în unele țări, populația are probleme în a consuma o anumită grupă de nutrienți, bacteriile vor compensa lipsa lor, păstrându-le sănătatea intactă. În plus, cercetări controversate arată o anumită legătură între microbi și taratmentul diabetului, obezității și a sclerozei multiple.
TOP 3 RECOMANDĂRILE EDITORILOR AMINTIRI DIN EPOCA DE AUR. O Dacia cu număr "mic" închidea gura oricărui miliţianVictor Ponta susține că am putea avea mai puține taxe: "Daniel Chițoiu va veni cu o reorganizare a colectării taxelor" | VIDEO
LA MOARTEA UNUI ACTOR.Fiul nelegitim al lui S