Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, susţine că toate spitalele de urgenţă ar trebui să fie la MS, întrucât ele ţin de interesul strategic sanitar al României, medicina de urgenţă fiind atributul exclusiv al statului, iar spitalele municipale să fie în administrarea autorităţilor locale.
"Cred că au fost descentralizate spitalele care nu trebuiau să fie descentralizate şi n-au fost descentralizate spitale care ar fi trebuit să fie descentralizate. Au fost transferate la comunităţile locale spitale judeţene de urgenţă, când ele, din principiu, ar fi trebuit să rămână în finanţarea Ministerului Sănătăţii, aşa cum ştiţi că se finanţează din sistemul de stat UPU şi, mai nou, din anul 2013, ATI. Din punctul meu de vedere, e o mare prostie, făcută probabil după interesele unora şi ale altora, dar nicidecum în concordanţă cu interesul strategic sanitar al României", a declarat, pentru Mediafax, ministrul Eugen Nicolăescu.
Ministrul a precizat că la Ministerul Sănătăţii au fost păstrate o serie de spitale municipale care, din punctul său de vedere, ar trebui să fie la autorităţile locale, pentru că nu au justificare să rămână la MS.
Medicina de urgenţă, atributul exclusiv al statului
Eugen Nicolăescu a subliniat că medicina de urgenţă este atributul exclusiv al statului şi, în acest context, statul îşi păstrează spitalele şi răspunde de ele. "Ştim că medicina de urgenţă performantă se face prin spitalele regionale şi judeţene de urgenţă. Acelea trebuie să fie la Ministerul Sănătăţii. Cum am spus, la Ministerul Sănătăţii trebuie să rămână, în general, instituţiile sanitare care sunt în colaborare cu unităţile de învăţământ, cu universităţile. Deci sunt câteva principii care trebuie respectate, dar ele nu s-au respectat. Sunt principii pe care trebuie, până la urmă, să le punem în funcţiune", a mai spus Nicolăescu.
Ni