Ieri a fost prima zi de sărbătoare pentru comunitatea rușilor-lipoveni și cea a ucrainenilor care sărbătoresc Crăciunul pe rit vechi. Tradițiile sunt asemănătoare celor ortodoxe de rit nou, dimineața cei mai mulți merg la Biserică pentru a celebra Nașterea Domnului, după care urmează masa festivă.
Spre deosebire de Ajunul Crăciunului „nou”, Staroveri (Ajunul pe rit vechi), nu era sărbătorit cu Moş Crăciun, brad luminos sau colindători, ci prin post şi rugăciune. Reprezentanții comunității rușilor – lipoveni spun că latura religioasă este mai importantă decât cea comercială, iar cu colindul se merge dimineața, înainte de slujba religioasă.
Pentru ruşii lipoveni, sărbătoarea Naşterii Domnului se pregăteşte prin post vreme de şase săptămâni, iar în Ajun obiceiul este să nu se mănânce decât seara, înainte de slujba religioasă care se continuă dimineaţa în prima zi de Crăciun. După liturghia de dimineaţa, oamenii aşteaptă colindătorii care au în repertoriu un singur imn religios acesta fiind interpretat în faţa icoanelor împreună cu gazdele. Prima zi de Crăciun este sărbătorită în familie, nu se primesc oaspeţi şi nu se merge în vizite, nici chiar la rudele apropiate, felicitările fiind transmise abia din a doua zi de sărbătoare.
Masa festivă, în familie
În ceea ce privește mâncărurile tradiționale din această perioadă, masa festivă se deschide cu răcitură, și nu este sărbătoare pentru etnicii ruşi în care să nu fie servită răcitura, celelalte feluri de mâncare fiind în funcţie de măiestria culinară a gospodinelor şi de buget. În trecut, se preparau pirojki cu carne, care conțineau măruntaiele porcului fierte, tocate şi amestecate şi cu puţină carne crudă şi cu grăsime şi după aceea totul copt la cuptor. O altă mâncare tradiţională este borşul rusesc cu varză şi cu sfeclă roşie, acesta servindu-se cu o lingură de smântână chiar dacă e