Recensamantul enoriasilor. Asa poate fi numita, pe scurt, actiunea demarata vara trecuta de Arhiepiscopia Iasilor. Pentru a-i ajuta pe cei in dificultate, isi motiveaza actiunea reprezentantii Mitropoliei Moldovei si Bucovinei. Fara a-si declina identitatea, un preot aduce o alta explicatie: realizarea unei baze de date centralizata, astfel incat Biserica sa stie exact cati enoriasi sunt intr-o parohie, ce putere financiara au acestia si cum pot contribui ei la sustinerea lacaselor de cult. O alta explicatie, tot de ordin financiar, e contributia fiecarei parohii la ridicarea Catedralei Mantuirii Neamului, obiectiv cu o investitie colosala, cuprinsa intre 300 si 500 de milioane de euro.
Preotii din parohiile mici de la tara traiesc la limita. Parintele Ionescu explica: „Vara, de exemplu, vin 10 - 15 persoane la slujba. Daca fiecare cumpara o lumanare de 1 leu si da cate 1 leu la acatist, preotul de acolo este la limita supravietuirii”
„Recenzori religiosi” Actiunea de „recenzare” a enoriasilor a inceput in vara anului trecut si nu s-a finalizat inca. Preotii umbla din casa in casa, cu chestionarul in buzunar, sau incearca sa convinga diversi credinciosi sa participe benevol in calitate de „recenzori religiosi”. „S-au cerut diverse date, de la nume si prenume, adresa, venituri si starea de sanatate, pana la identificarea cazurilor sociale, cum sunt orfanii, copiii cu parinti in strainatate sau batranii singuri. S-au inregistrat si persoanele nebotezate, necununate si cele cu probleme religioase”, a explicat un preot care a dorit sa ramana anonim si pe care il vom numi, generic, Ionescu.
Rigoare maxima „Recensamantul enoriasilor” pare usor de realizat, mai ales ca preotul are deja datele solicitate de superiori, multe dintre ele dezvaluite de enoriasi inclusiv la spovedanie. Preotul care a acceptat sa vorbeasca despre recensamant sub anonimat