O mica recapitulare, pentru cine nu stie: dl Voiculescu are un dosar penal, ajuns la faza de judecare, legat de privatizarea Institutului de Cercetari Alimentare. Conform Constitutiei, competenta de judecata a deputatilor si senatorilor apartine Inaltei Curti. In vara anului trecut, liderul de facto al PC si trustului Intact si-a dat demisia din Senat. Motivul prezentat public pentru demisie fiind cusut cu ata alba, e intemeiata speculatia ca, in realitate, dl Voiculescu ar fi urmarit prin demisie sa-si taraganeze procesul: prin demisie, inculpatul si-a pierdut dreptul de a fi judecat de ICCJ si dosarul a trebuit preluat de Tribunalul Bucuresti, cu intarzierea de rigoare, scrie Doc, pe blogul lui.
Ulterior, speculatia asta s-a apropiat si mai mult de certitudine, pentru ca inculpatul a continuat sa uzeze acelas procedeu. A fost ales in decembrie ca senator, insa a refuzat sa depuna juramantul, invocand motive medicale. Tribunalul a decis sa transfere totusi dosarul Inaltei Curti, e de presupus insa ca avocatii dlui Voiculescu vor contesta competenta instantei supreme la primul termen de acolo. Premierul Ponta, comentand potrivit propriilor spuse in calitate de jurist, considera ca au dreptate si dosarul va trebui retrimis de ICCJ la Tribunal.
Eu unul cred ca Tribunalul a procedat corect trimitand dosarul Inaltei Curti. Dl Ponta, jurist care va sa zica, spune ca nimeni nu poate fi si senator si nesenator. Sa ne uitam, insa, in Constitutie:
"70 (1) Deputatii si senatorii intra in exercitiul mandatului la data intrunirii legale a Camerei din care fac parte, sub conditia validarii alegerii si a depunerii juramantului. Juramantul se stabileste prin lege organica.
(2) Calitatea de deputat sau de senator inceteaza la data intrunirii legale a Camerelor nou alese sau in caz de demisie, de pierdere a drepturilor electorale, de incompatib