Temperaturile scăzute ne pun sănătatea la grea încercare. Hipotermia, degerăturile şi durerile articulare sunt doar câteva dintre neplăcerile care ne pândesc în sezonul rece. Află cum te poţi feri de acestea.
Hipotermie
Din cauza frigului, corpul pierde căldură mai repede decât o poate produce, situaţie care poartă numele de hipotermie. Ea afectează de obicei copiii şi vârstnicii, dar şi tinerii fără probleme medicale pot suferi dacă stau o perioadă îndelungată în frig. Hipotermia se manifestă în primă fază prin frisoane, tulburări de echilibru, de vorbire, prin piele rece, palidă sau de culoare albăstruie. Dacă pierderea de căldură continuă pe o perioadă mai lungă de timp, ea poate scădea frecvenţa bătăilor cardiace, ducând la somnolenţă, probleme de respiraţie, pierderea cunoştinţei şi, în cazuri mai rare, chiar şi la deces. Frigul îţi poate afecta şi mâinile, şi picioarele, provocând degerături. Nasul, urechile şi obrajii sunt şi ele în pericol în sezonul rece.
Sfat: Pentru a preveni hipotermia, îmbracă-te corespunzător temperaturilor scăzute şi nu bea alcool înainte de a ieşi afară. Iarna, poartă întotdeauna mănuşi, şosete groase din bumbac, căciulă, fular şi încălţăminte călduroasă. Dacă ai frisoane, intră cât mai repede într-o încăpere încălzită, acoperă-te cu pături şi bea ceaiuri. Dacă îţi simţi extremităţile reci şi ai furnicături pe aceste zone, încălzeşte-le printr-un masaj uşor cu un material gros.
Dureri articulare
Durerile din articulaţii se agravează din cauza frigului şi al umezelii. Iată de ce acesta nu este cel mai îndrăgit anotimp de către persoanele care suferă de reumatism. Artrozele şi artritele sunt cele mai frecvente forme de reumatism şi sunt cele care se agravează iarna.
Sfat: Evită să ieşi din casă când temperaturile sunt foarte scăzute, iar dacă ieşi, poartă genunchiere sau cotiere din material natural,