Obligativitatea emiterii, de la începutul anului, a reţetelor pentru medicamente gratuite şi compensate doar în format electronic nu pune probleme în judeţ, spun reprezentanţii Casei de Asigurări de Sănătate, în timp ce din teren vin informaţii că mai există pacienţi care pleacă din spital fără reţetă, sau le înmânează medicul formularul vechi de reţetă, că la farmacii sunt obligaţi să renunţe la medicamentul pe care nu-l găsesc, pentru că farmacistul nu ştie că reţeta se poate fracţiona etc.
Medicii prescriptori care s-au preocupat încă de anul trecut să pună la punct totul pentru emiterea reţetelor în format electronic nu raportează probleme la început de an, numai că pacienţii au de a face şi cu furnizori de servicii încă nepregătiţi. Problema reţetelor electronice nu există la Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate, directorul pentru relaţii contractuale, Sorina Oancea, declarând că spitalele din judeţ sunt pregătite, la fel ambulatoriile, în timp ce medicii de familie, care au avut posibilitatea să experimenteze acest sistem încă din vara trecută, declară că n-ar mai renunţa la el. Spitalele din Scorniceşti şi Schitu sunt singurele unităţi, conform directorului Oancea, care nu au investit pentru a emite reţete electronice, însă monospecialitatea acestor spitale ar fi o explicaţie.
„Sistemul este implementat peste tot şi ceea ce mă bucură foarte tare este că medicii care s-au obişnuit cu emiterea electronică spun că n-ar mai renunţa, pentru că astfel câştigă mai mult timp. Dezavantaje nu au decât cei care până acum s-au încăpăţânat să nu folosească reţeta electronică, dar nu sunt mulţi. Mai sunt discuţii pe diverse speţe, însă întotdeauna există o soluţie. Totul este să vrei să vii în sprijinul pacienţilor. Există soluţii chiar şi pentru consultul la domiciliu, în aceste situaţii completându-se reţata off-line sau off-cabinet, cum se mai numeşte