2013 este considerat de multi experti drept un an de rascruce pentru economia mondiala. Este anul in care "se va rupe pisica in doua" – ori vor fi luate masuri pentru iesirea din criza, ori ne vom indrepta spre colaps si, de ce nu, spre un razboi.
Daca te uiti pe previziunile economice pentru 2013, formulate de expertii straini, iti vine sa iti pui mainile in cap. Sunt atat de multi “daca” in formularile acestora, incat aproape niciuna dintre concluziile rapoartelor de analiza nu pare a avea un fundament real.
Previziunea economica, in vreme de criza, a devenit un fel de “dat in bobi”, dovada ca, in 2012, aproape toate estimarile de pe Wall Street privind evolutia pietei financiare in 2012 au fost eronate, pornind de la anticiparea prabusirii Europei de catre John Paulson si pana la avertismentul Morgan Stanley privind un declin al actiunilor americane. Cititi detalii aici.
In aceste conditii, intrebarile legate de 2013 isi pot gasi prea putine raspunsuri concrete. Sa incercam, totusi, sa gasim cateva tendinte in care expertii par sa fie de acord.
Pornesc americanii tiparnita de bani?
O teorie pe care am tratat-o pe larg intr-o analiza DailyBusiness.ro.
In esenta, teoria spune ca americanii, dupa acordul bugetar semnat in noaptea de Revelion, vor da drumul la tiparnita si vor inunda economia cu dolari facuti pe banda rulanta. Vor exporta inflatia la nivel international, iar “cartoful fierbinte” va fi pasat dintr-o mana in alta la nesfarsit.
Cunoscutul investitor Jim Rogers, cofondator impreuna cu George Soros al fondului de investitii Quantum, a avertizat deja ca “investitorii trebuie sa se pregateasca pentru cresteri de preturi si noi politici monetare expansioniste din partea Fed”.
Ce va insemna pentru omul simplu valul de inflatie? Preturi mai mari, putere de cumparare in sc