Procentul gorjenilor care aleg să se protejeze de gripă cu ajutorul vaccinului a scăzut constant în ultimii ani. Încă de pe acum se pare că şi la sfârşitul acestui sezon rece, mii de doze de vaccin vor fi distruse din cauză că vor rămâne nefolosite. Din cele aproximativ 10.000 de doze de vaccin primite de Direcţia de Sănătate Publică Gorj, doar jumătate au fost utilizate.
Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Gorj aşteaptă a treia tranşă de vaccin antigripal până la sfârşitul acestei săptămâni. Este vorba despre 6000 de doze de vaccin. „Sperăm ca în aceste zile să primim a treia doză de vaccin antigripal. Până în momentul de faţă, Direcţia de Sănătate Publică Gorj a primit circa 10.000 de doze de vaccin, în primele două tranşe”, a declarat Elena Sfârlează, directorul adjunct al DSP Gorj.
Din cele 10.000 de doze de vaccin antigripal repartizate, doar jumătate au fost folosite. „Până în prezent, avem vaccinate 5000 de persoane, bolnavi cronici, copii instituţionalizaţi, gravide, persoane cu vârsta de peste 65 de ani, bolnavi cu diabet zaharat şi neoplasm”, a mai precizat Elena Sfârlează. Deşi numărul de doze repartizate Gorjului de către Ministerul Sănătăţii este foarte mare, oamenii sunt reticenţi la vaccinare. Cei mai mulţi spun că se tem de efecte adverse. „Nu sunt de acord cu vaccinarea pentru că nu vreau să suport efecte adverse. Eu şi familia mea ne întărim imunitatea în alt mod: mâncăm multă ceapă şi mult usturoi, bem ceaiuri din plante şi evităm mâncarea fast-food. De când ţinem regimul ăsta nu am mai răcit serios, cam de vreo trei ani. Ultima oară când am răcit tare a fost în perioada în care se crease isteria cu gripa porcină şi m-am speriat groaznic”, a declarat Adela Moduran.
Medicii de familie spun că îşi cunosc foarte bine pacienţii care se vaccinează antigripal pentru că sunt aceleaşi persoane de ani de zile. De regulă, cei care au încr