Aproape fiecare piata din Iasi are o zona cu produse moldovenesti. Micii traficanti de frontiera expun pe tarabe cea mai variata oferta, de la celebrele bomboane Bucuria la compot si scrumbii de Nistru. Moldovenii vand mai ieftin ca romanii, dar mai scump decat in tara lor. Asa castiga si ei in plus, lunar, cateva sute de lei.
Snaps la taraba
Pietele Nicolina, Alexandru, CUG au un colt unde vand doar moldovenii. Sositi dis-de-dimineata cu rata de la Sculeni, intra in piata pe la ora opt, incep a-si intinde marfa. Din cand in cand mai trag cate un snaps sa se incalzeasca. ”De dimineata stau aici, nu mi-e frig deloc”, spune Liuba, femeie in putere, incotosmanata cu sapte randuri de haine. Vine din Floreni, o localitate de langa Sculeni. Innopteaza uneori la o prietena de-a ei din Iasi careia ii plateste cazarea cu hrisca si scrumbii afumate. In genti are de toate: prune uscate, usturoi, marmelada de capsuni si mere, bulion.
Seful lor Colea este un baiat care sta la iesirea din piata Nicolina, nu intelegi din prima ce face. Sta asa in mijlocul drumului spre piata si numara bani, teancuri de bancnote de un leu. Nu vinde tigari sau altceva, el doar trece printre tarabe si observa ce produse s-au epuizat. ”Liuba, tie ce iti mai trebe? Sa iti mai aduc niste peste? Vad ca s-o terminat”, spune baiatul si pleaca spre camera de hotel de o jumatate de stea, din spatele pietei. Liuba aranjeaza in urma lui, ultima cutie cu peste afumat. Are diverse sortimente, cu cap, fara coada. ”Costa 20 lei kilu. Luati de asta ca-i mai gustos”, da sfaturi Liuba in timp ce cantareste un peste fara cap, opt lei, gata de mancat.
Mai ieftin Langa taraba ei, un barbat tine trei borcane mari la vanzare, pline cu muraturi si compot. ”Muraturile le-o facut nevasta-mea, n-o pus nicio olecutaca de otet. Foarte sanatoase. Compotul de visine l-am facut eu. 15 lei borcanul”