Avocaţii lui Adrian Năstase au explicat că activităţile intelectuale desfăşurate de fostul premier în închisoare i-ar putea aduce acestuia o reducere a pedepsei. Ion Cazacu a explicat că înainte de finalul lunii ianuarie, Comisia de eliberări condiţionate se va întruni şi va decide dacă activitatea lui Năstase este eligibilă pentru o reducere a pedepsei.
„Înainte de sfârşitul acestei luni se va pune problema eliberării lui Adrian Năstase. Comisia din penitenciar care se ocupă de eliberările din penitenciar înainte de termen, de eliberările condiţionate, trebuie să adauge şi zilele pe care deţinutul le-a câştigat prin muncă . Concluziile comisiei pentru eliberarea înainte de termen sau pentru respingerea cererii de eliberare înainte de termen, sunt trimise instantei de executare, în speţă Tribunalul Bucureşti, care hotărăşte printr-o sentinţă”, a explicat avocatul lui Adrian Năstase, Lucian Bolcaş, pentru B1 Tv.
În timpul petrecut în penitenciar, Adrian Năstase a scris trei cărţi, din care a publicat două. De asemenea, fostul premier le-a ţinut şi deţinuţilor o serie de prelegeri, care ar putea fi considerate tot activitate intelectuală.
„Această activitate întotdeauna a fost apreciată, activitatea intelectuală, spre deosebire de alte situaţii, a fost apreciată în pentitenciar, fără a mai socoti că a participat la diverse actvităţi educative, ţinând diverse cursuri şi conferinţe cu deţinuţii”, a mai precizat Bolcaş.
Odată ce fostul premier ştie exact data când va ieşi din închisoare, procedura de eliberare a deţinutului durează aproximativ o oră.
„Maxim o oră. Depinde, se efectuează o vizită medicală la punerea în libertate a deţinutului. Îşi ia lucrurile pe care le are în penitenciar, i se face identificarea, i se înmânează biletul de eliberare şi este condus la poarta penitenciarului”, explică purtătorul de c