Reprezintă România cu mândrie şi sunt deja tineri cercetători remarcabili, la universităţi de top, în domeniile în care s-au specializat la studii în străinătate, de la tratarea cancerului până la teoria formării găurilor negre şi lingvistică computaţională. Alexandra Balahur-Dobrescu, Cristina Ghenoiu şi Theodor Braşoveanu sunt ultimii trei câştigători ai titlului LSRS de „Studentul Român al Anului din Străinătate“.
Anul trecut, marele premiu oferit de Liga Studenţilor Români în Străinătate pentru cel mai bun student român în străinătate din 2011 a mers către Alexandra Balahur-Dobrescu (28 de ani), în prezent cercetător post-doctoral la Joint Research Centre (JRC) al Comisiei Europene. Alexandra a absolvit Facultatea de Informatică din Iaşi, în 2007 şi în 2011 a primit titlul de Doctor European cu nota maximă (10).
A publicat peste 50 de lucrări, iar din 2010 este organizatorul principal al „Workshop on Computational Approaches to Subjectivity and Sentiment Analysis“ din cadrul celei mai importante conferinţe internaţionale în domeniul Procesării Limbajului Natural (NLP), aceasta fiind marea ei pasiune, în care poate să-şi folosească abilităţile pentru matematică, informatică şi cele cinci limbi străine.
A lucrat ca cercetător şi a predat la diferite instituţii de învăţământ şi cercetare din Germania, Spania şi Italia. A ajuns la Comisia Europeană după un stagiu de şase luni în timp ce îşi făcea doctoratul la Universitatea din Alicante, în 2009, iar după ce a obţinut diploma de doctor spune că a avut de ales între trei burse: „Juan de la Cierva”, o bursă post-doctorală prestigioasă oferită de Ministerul Educaţiei spaniol, o poziţie de cercetător post-doctoral la New York University şi una la JRC (CE). „În final am ales-o pe cea de la JRC, pentru nivelul înalt al cercetării care se face aici şi mediul foarte multicultural, competitiv şi foarte stimu