Numărul cuplurilor care au ales să divorţeze pe cale administrativă în anul 2012 a crescut cu 50 la sută faţă de anul trecut, ceea ce dovedeşte că introducerea în legislație a divorțului pe cale administrativă și-a dovedit utilitatea în Arad. Astfel, conform statisticilor Primăriei, dacă în 2011 au trecut pe la Starea Civilă o sută de cupluri care au divorţat pe cale administrativă, anul trecut, 153 de familii s-au destrămat în acelaşi mod.
Peste 300 de cupluri divorțează anual în municipiu, ceea ce înseamnă că jumătate dintre certificate sunt semnate de funcționarii Primăriei. Restul sunt emise de judecători sau notari. În județul Arad, numărul anual al divorțurilor este de aproximativ 600.
Divorțul pe cale administrativă este preferat de cupluri pentru că este rapid și gratuit. Primăria Arad nu a stabilit o taxă pentru emiterea certificatelor de divorț, în timp ce la notari procedura costă în jur de 1.000 de lei.
Această posibilitate legală de divorț a apărut în decembrie 2010. Potrivit Noului Cod civil, soții care sunt de acord cu divorțul și nu au copii (din căsătorie, din afara ei sau adoptați), ofițerul de stare civilă de la locul căsătoriei sau de la ultimul domiciliu al soților, poate constata desfacerea căsă- toriei prin acordul soților, eliberând și un certificat de divorț, potrivit legii. Cerera de divorț se depune împreună de către ambii soți. Cererea se înregistrează și se acordă soților un termen de reflecție de 30 de zile. La împlinirea termenului de 30 de zile, soții se prezintă personal în fața ofițerului de stare civilă care verifică dacă soții stăruie în dorința lor de desfacere a căsătoriei. Totodată, verifică exprimarea consimțământului, dacă este liber și neviciat. Odată verificat acordul, ofițerul stării civile eliberează certificatul de divorț.
Numărul cuplurilor care au ales să divorţeze pe cale administ