Justitia franceza a decis. Va deschide o ancheta in cazul ministrului bugetului care ar avea un cont bancar secret in Elvetia. E o actiune care, din punct de vedere legal, nu-l constrange pe Jerome Cahuzac sa demisioneze. Dar au existat cazuri in Franta in care oficiali ai statului au fost dezonorati pentru mult mai putin decat atat.
Problema demisiei ministrului pentru buget s-a pus de la bun inceput. Nici nu se gandea nimeni la demararea unei anchete preliminare ca Guvernul s-a vazut nevoit sa dezminta inlocuirea lui Cahuzac. Acum ca s-a deschis oficial ancheta, eventualitatea demisiei sale incepe sa se contureze. Totusi, legea nu-l obliga la un asemenea gest nici macar in cazul punerii sub acuzare. Ca intotdeauna insa, practica bate teoria de departe. Dese au fost cazurile in care un ministru incriminat a fost demis sau s-a retras la presiunea opiniei publice si / sau a opozitiei. Deci vorbim de ratiuni strict etice, nu legale in aceste situatii.
Din 1985 incoace, odata cu sosirea stangii la Palatul Elysee, a fost impusa o transparenta si moralitate voluntara. Zece ministri au fost demisi sau au demisionat dupa demararea unei anchete oficiale. Chiar Dominique Strauss-Kahn a fost unul din ei in 1999. In mandatul Sarkozy, regula “ancheta = demisie” s-a inasprit. Nici nu se mai astepta punerea sub acuzare, simpli pasi preliminari au fost motiv indestulator pentru debarcarea a patru ministri. Au existat insa si exceptii: seful de la Interne Claude Gueant si sefa de la Finante Christine Lagarde in cazul carora Curtea de Justitie a blocat procedurile. Asadar, Francois Hollande il poate mentine in functie pe Cahuzac, conform uzantelor, pana la punerea sub acuzare. Dar si asta e exagerat daca ne amintim de promisiunile sale din campanie.
Chavez, prea bolnav pentru depunerea juramantului (Der Spiegel)
Presedintele venezuelean Hugo Chavez este