Filialele interne ale ICR se vor deschide în curând, deşi rămân nelămurite aspecte legate de rostul lor, calitatea unora dintre noii şefi şi, în unele cazuri, de sedii.
Instalarea noii conduceri la cârma ICR a adus, pe lângă controverse legate de transparenţa demiterilor şi numirilor, şi o dispută pe marginea filialelor interne ale ICR, în regiunile istorice ale României - Moldova, Transilvania, Dobrogea, Oltenia. Ianuarie şi februarie sunt lunile în care filialele din şapte oraşe ale ţării vor fi deschise, deşi rămân nelămurite aspecte legate de rostul lor, calitatea unora dintere şefii acestor subdiviziuni şi, în unele cazuri, de sediile în care-şi vor desfăşura efectiv activitatea.
Preşedintele ICR, Andrei Marga, a numit la conducerea filialei clujene a Institutului două persoane extrem de controversate. Directorul adjunct al ICR Cluj va fi profesorul universitar Pompei Cocean. Acesta a fost decan al Facultăţii de Geografie a Universităţii „Babeş-Bolyai" şi prorector al universităţii clujene în timpul ultimului mandat de rector al lui Andrei Marga. Însă Pompei Cocean a fost antrenat într-un răsunător scandal de plagiat. În anul 2006, Asociaţia Profesorilor de Istorie şi Geografie din Franţa a trimis o scrisoare Ministerului Educaţiei, în care acuza un grup de profesori, autori ai manualelor de geografie pentru clasa a X-a şi a XI-a că ar fi plagiat lucrarea "Organizarea spaţiului mondial", apărută în Franţa în anul 1995. Cei patru autori ai manualelor plagiate erau Pompei Cocean, pe atunci decan al Facultăţii de Geografie din Cluj, profesorul Dumitru Marc, inspectorul de geografie al Inspectoratului Şcolar Judeţean, precum şi profesorii Nicolae Bena şi Rodica Dan. Ancheta care a urmat nu a stabilit vreo vinovăţie clară, însă Pompei Cocean s-a ales cu reputaţia ştiinţifică făcută ţăndări.
Directorul filialei ICR Cluj este Irina Petraş, preş