Magazinele Spar, redeschise în România în franciză în octombrie 2011, se pregătesc să îşi închidă pentru a doua oară uşile. Ministerul de Finanţe a cerut insolvenţa francizatului, numărul de magazine s-a redus drastic, iar foştii angajaţi îşi cer banii în instanţă.
Un nou eşec pe piaţa autohtonă pentru olandezii de la Spar. Nu a trecut nici măcar un an şi jumătate de când franciza Spar a fost preluată de familia Butum din Braşov, prin intermediul societăţii Retail D&I, şi problemele financiare au început să fie stringente.
În primăvara anului trecut anunţau deschiderea a 10 magazine în Braşov şi Sfântu Gheorge şi rebrenduirea a 11 unităţi Gostat şi Aprozar operate de societate, dar bilanţul finalului de an 2012 arată cu totul altfel. Retailerul mai avea doar 3 unităţi din 8 câte reuşiseră să inaugureze pe parcursul anului, potrivit Biz Braşov.
La un pas de faliment
Pe lângă faptul că a trebuit să închidă din magazinele neperformante, operatorul magazinelor Spar din România a început să acumuleze datorii atât faţă de stat, cât şi către furnizori şi angajaţi. Mai mult, în luna noiembrie a anului trecut Direcţia Generală a Finanţelor Publice Braşov, în calitate de creditor, a cerut în instanţă insolvenţa Retail D&I 2011 pentru a-şi putea recupera datoriile. Termenul de judecată a fost stabilit pentru 8 ianuarie 2013, dar cauza s-a amânat până pe 12 martie pentru citarea debitoarei.
Vânzări mai mici ca în Nigeria
Potrivit datelor Spar International, în 2011 magazinele din ţara noastră au înregistrat cele mai slabe vânzări din grup. Cele 7 magazine Spar din România au generat vânzări în valoare de 10 milioane de euro, mult sub performanţele unităţilor din alte state. Spre exemplu, în Nigeria, unde Spar opera în 2011 doar 2 magazine, vânzările au totalizat 22,1 milioane de euro, iar în Mauritius unde olandezii operează 8 magazine vânzăril