Comisia pentru eliberare condiţionată a Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor a decis să propună eliberarea condiţionată a fostului prim-ministru Adrian Năstase. Decizia finală aparţine instanţei, avocatul lui Năstase apreciind că acesta ar putea fi liber la sfârşitul aceste luni.
Potrivit legii, Adrian Năstase putea spera la eliberarea condiţionată după scurgerea unei treimi din pedeapsă, având peste 60 de ani. În adoptarea deciziei, comisia a ţinut seama de activităţile derulate de Năstase în închisoare care au constat în unele cursuri ţinute în faţa celorlalţi deţinuţi.
Punctul de vedere al comisiei este doar consultativ, urmând ca instanţa să decidă dacă fostul premier va fi pus în libertate sau nu, dar şi decizia judecătorilor poate fi atacată cu recurs.
"Ne aşteptam la acest lucru. Comisia a apreciat că s-a împlinit termenul la care poate fi acordată eliberarea condiţionată, inclusiv zilele petrecute în spital, precum şi activităţile prestate în penitenciar şi activităţile intelectuale, respectiv publicarea a trei cărţi", a declarat Ion Cazacu, avocatul lui Năstase.
"Există şi un drept de recurs, o procedură mai scurtă, dar apreciez că spre sfârşitul lunii, Adrian Năstase va fi în libertate", a estimat Cazacu adăugând că decizia este previzibilă întrucât dosarul lui Năstase din penitenciar nu conţine decât aprecieri pozitive.
Avocatul a declarat în decembrie că, după calculele apărării, Comisia de eliberări condiţionate a penitenciarului ar putea să se întrunească pentru discutarea situaţiei lui Adrian Năstase în ianuarie 2013 şi acesta ar putea fi eliberat condiţionat până la sfârşitul acelei luni.
Cazacu susţine că Năstase ar putea primi un aviz favorabil datorită activităţilor desfăşurate în penitenciar, precum prelegerile ţinute deţinuţilor pe chestiuni de cultură generală.
"La solicitarea conducerii penitenciaru