Premierul Victor Ponta Guvernul va adopta şi publica miercuri ordonanţa prin care autorităţile locale pot indexa sau nu taxele locale, a declarat premierul Victor Ponta. El a atenţionat, însă, că aceste taxe reprezintă o sursă de venituri a administraţiei locale, deoarece primarii nu vor primi în compensaţie bani din bugetul central.
"Sper să terminăm această dispută sau neînţelegere şi lucrurile să fie foarte clare: prin decizia autorităţii locale, taxele locale fie rămân la nivelul din 2012 - asta e decizia care aparţine primarului şi consiliului local -, fie se măresc cu rata inflaţiei pe ultimii trei ani. În acelaşi timp, îmi fac datoria să spun că cei 16%, pe care unii primari vor să-i încaseze, merg în bugetul primăriei. Dacă nu se măresc taxele, nici nu vin bani de la bugetul de stat. Nu mai vin cei 16% de la bugetul de stat, că de la bugetul de stat trebuie să plătim salarii, pensii, să facem investiţii publice, să plătim la sănătate ce avem de plătit, la educaţie. E într-adevăr autonomie locală. Dacă le ajung banii din 2012 e foarte bine; dacă nu, indexarea doar cu rata inflaţiei e un lucru normal care s-a înfăptuit întotdeauna", a spus premierul, la începutul şedinţei de Guvern.
Război cu Boc în locul unor explicaţii necesare
Premierul ar trebui să le explice contribuabililor, dar şi primarilor, de ce nu a adoptat de la bun început ordonanţa pe care o discută acum executivul, ci mai întâi a dat o Hotărâre de Guvern prin care îi obligă pe aleşii locali să mărească taxele, apoi a ieşit cu această rectificare, prin care majorarea devine facultativă.
În locul acestor explicaţii, Ponta a arătat că taxele locale nu au mai fost majorate din 2009, când actualul primar al Clujului, Emil Boc, era prim-ministru.
"Din 2009, de când domnul Boc nu era primar de Cluj, era prim-ministru, atunci a mărit taxele locale. Întot