O dată cu trecerea timpului, femeilor începe să le scadă pofta de sex. De ani buni, cercetătorii se chinuie să afle care sunt cauzele acestui… „fenomen” atât de nefericit, dar mai ales să descopere cum să îl combată.
Între 30 şi 50 la sută dintre femei au fost afectate la un moment dat de scăderea sau lipsa apetitului sexual, scrie Daily Mail, citat de Mediafax. Alte studii demonstrează că o treime dintre femei nu experimentează orgasmul sau consideră sexul ca fiind dureros.
Cauzele acestei probleme, care nu este pe deplin înţeleasă, sunt complexe, putând fi de natură fizică, psihică sau socială. „Nu există nicio îndoială că pierderea libidoului cauzează depresie, dureri de cap sau alte afecţiuni fizice ce aparent nu au legătură. Sexul satisfăcător este o componentă esenţială a stării de bine”, a declarat Mike Perring, psihoterapeut pe probleme sexuale la o universitate londoneză.
Mulţi experţi cred că o scădere a nivelului de testosteron din organism este de vină. Femeile au de zece ori mai mult testosteron decât estrogen în organism. Producerea hormonului este stimulată de actul sexual, astfel că totul devine un cerc vicios. Nivelul de testosteron scade în mod natural în medie cu 50 la sută între 20 şi 45 de ani şi continuă să scadă, mai puţin dramatic, odată cu procesul de îmbătrânire.
Alte femei experimentează însă o scădere mai dramatică a acestui hormon, ceea ce ar putea explica de ce lipsa libidioului poate apărea la orice vârstă. Printre factorii de natură psihologică ce influentează libidoul se numără depresia şi stresul, acesta din urmă afectând substanţial producţia de testosteron.
În plus, peste 150 dintre medicamentele comune prescrise sunt cunoscute a avea un impact negativ asupra dorinţei sexuale. Printre acestea sunt incluse contraceptivele, antidepresivele, calmantele sau medicamentele pentru tratarea tensiunii arter