Preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii, Oana Schmidt-Hăineală, a afirmat miercuri că declaraţiile unui reprezentant al Executivului, care este şi membru de drept al CSM, ar trebui să fie în mod necesar mult mai ponderate şi echilibrate.
Ea a adăugat că la acest moment e greu să evalueze dacă este sau nu o presiune politică, însă poate să spună că este una mediatică fantastică şi că probabil se încearcă “un soi de manipulare mediatică a magistraţilor şi a opiniei publice”, care este regretabilă.
Şeful CSM a spus că nu are absolut nimic să îşi reproşeze.
“Sigur că a fost un an cu foarte multe evenimente turbulente, este normal ca atunci când se întâmplă nişte lucruri care nu s-au mai petrecut să se işte tot felul de reacţii, dar aş fi vrut foarte mult ca în cursul verii trecute când au fost atacuri directe la adresa judecătorilor şi procurorilor să fi văzut reacţii energice ale asociaţiilor profesionale pentru că este principalul scop pentru care ele funcţionează. (…) Eu nu am plecat de la premisa unui război, nu ştiu dacă ne aflăm într-un război”, a spus Oana Schmidt-Hăineală.
Ministrul Justiţiei, Mona Pivniceru, a declarat marţi că legea nu prevede că preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii trebuie să fie judecător, dar acest lucru nu a fost stipulat ”pentru că s-a părut că este o chestiune de bun simţ care a fost respectată anual”.
Ea a criticat faptul că Secţia de judecători nu a avut acces la site-ul instituţiei, şapte dintre judecători fiind puşi în situaţia de a da un comunicat şi renunţând la secretul votului când au semnat buletinele susţinându-l pe Mircea Aron. În opinia sa, nici procurorii nu-şi doresc ca instituţia să fie condusă de Oana Schmidt-Hăineală.
“Observ că nici corpul de procurori nu doreşte această rocadă, observ că nici sensul legii nu este respectat, atâta vreme cât mandatul este de un a