Campania de vaccinare împotriva cancerului de col uterin întârzie să înceapă în România, plasându-ne astfel între puţinele ţări din Uniunea Europeană în care încă nu este implementat un program naţional de vaccinare. În România o asemenea campania a început în 2010, însă a fost un esec, în principal datorită informatiilor contradictorii aparute în presă.
Primul medic din Sibiu care a început administrarea acestui vaccin, Elena Ucenic, spune că vaccinul nu are efecte negative.
„ În Sibiu, am fost prima persoana care a început vaccinarea anti HPV. A fost o provocare, în perioada respectiva vaccinul nu era gratuit, colegii din alte centre începuseră vaccinarea, Sibiul era undeva în urmă din punctul ăsta de vedere. Am început vaccinarea cu prietenii şi colegele mele care au înţeles de ce este aşa de importantă vaccinarea anti HPV. Una din surprizele mari pe care le-am avut a fost că la o luna după ce am început vaccinarea a apărut o campanie agresivă în media în care se spunea că vaccinul este un eşec, că au murit multe persoane din cauza vaccinului anti-HPV. Eam în vacanţă și toată lumea, toţi prietenii mă sunau şi îmi spuneau că o să moară din cauza vaccinului. În timp s-a dovedit că nu a fost aşa, trăiesc în continuare, au copii, sunt în regulă, vin în continuare la controale”, povestește Elena Ucenic.
Cancerul de col uterin omoară zilnic şase femei în Romania
Studiile au dovedit că acest vaccin nu are nici un fel de efecte adverse daunătoare. În Statele Unite ale Americii, unde urmărirea este realizată foarte riguros, printr-o linie verde unde pacienţii pot raporta orice efecte ale vaccinului, ultimele raportări din noiembrie 2012 arată că vaccinarea este sigură şi nu există efecte adverse dăunătoare. Ţările europene, cele din nordul Americii şi din Australia au înţeles beneficiile prevenţiei şi responsabilitatea a