În timp ce sindicaliştii clujeni cer „o sumă decentă”, patronatele vor ca salariu minim să nu le „bulverseze activitatea”.
Negocierile pentru stabilirea salariului minim garantat continuă săptămâna viitoare în cadrul şedinţei Consiliului Naţional Tripartit (CNT), sindicatele pledând pentru o sumă de 850 lei, în timp ce oferta Guvernului este de numai 800 lei în acest moment, a anunţat miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă, Bogdan Hossu, preşedintele CNS Cartel ALFA.
„Luni, pe 7 ianuarie, am avut deja un contact informal cu ministrul delegat pentru Dialog Social, doamna Doina Pană, unde am pledat pentru un nivel de 850 lei al salariului minim garantat în plată, în vreme ce oferta Guvernului nu este decât de 800 de lei la această oră. Din punctul nostru de vedere, al sindicatelor, din cei 4,3 milioane de salariaţi români, aproximativ 2 milioane sunt plătitori de taxe şi impozite, însă beneficiază concomitent de diferite tipuri de asistenţă socială, ceea ce pune presiune nejustificată asupra resurselor bugetului de stat. Tocmai de aceea, considerăm că dacă va există o creştere mai substanţială a salariului minim, concomitent cu o reducere a fiscalităţii, atunci va exista un câştig în ceea ce priveşte creşterea valorii de consum pe piaţa românească, care a avut foarte mult de suferit în ultima vreme”, a afirmat Bogdan Hossu, citat de Agerpres.
Sindicaliştii cer o mărire de cel puţin 15%, până la 850 de lei în 2013, iar patronii spun că o creştere de peste 10% le-ar pune afacerile pe butuci.
„Şi 850 de lei este o sumă mică raportat la ceea ce înseamnă puterea de cumpărare şi posibilităţile pe care ţi le oferă. Noi dorim pentru cei pe care îi reprezentăm un salariu care să le dea posibilitatea de a trăi decent. Dacă era respectată înţelegerea de acum câţiva ani (acordul semnat de Guvernul Tăriceanu cu sindicatele şi patron