Prezenţa unui procuror în fruntea CSM este fie schizofrenică, fie kafkiană, spune într-un interviu la RFI europarlamentarul PNL, Renate Weber. Ea critică alegerea procuroarei Oana Schmidt Hăineală ca preşedinte al Consiliului Superior al Magistraturii. CSM este incapabil să-şi îndeplinească rolul, iar conflictul de acolo ar trebui să se reflecte, în mod normal, în raportul MCV, mai declară Weber.
Renate Weber afirmă că CSM nu funcţionează aşa cum ar trebui: "Dacă mă uit la ce se întâmplă zilele acestea la CSM, dar dacă ne mai aducem aminte şi de anii anteriori, când s-a votat la CSM de-atâtea ori, până a ieşit cine se dorea, la un moment dat, să fie preşedinte, mie mi se pare evident că această instituţie nu funcţionează aşa cum ar trebui. Ea are un rol în sistemul constituţional din România şi este incapabilă de fapt să îndeplinească acel rol".
Europarlamentarul PNL consideră că acuzaţiile privind politizarea CSM sunt întemeiate: "Toate alegaţiile pe care le văd astăzi exprimate în presă, dar nu numai, de jurnalişti, privind politizarea în exces a instituţiei cred că sunt întemeiate".
Renate Weber declară că "a avea un procuror în fruntea acestei instituţii este în contradicţie cu spiritul constituţional al CSM-ului, pentru că nu există o interdicţie formală, e adevărat, dar există un spirit care se referă la această instituţie ca cea care garantează independenţa justiţiei. Să ne înţelegem, procurorii pot să fie magistraţi şi sunt magistraţi, dar justiţia este înfăptuită de către judecători. A pune în fruntea organismului care garantează această independenţă un procuror, iertaţi-mă, dar este fie schizofrenic, fie kafkian!". CSM format doar din judecători
Eurodeputatul liberal precizează că "în Europa, instituţii asemănătoare sau, mă rog, cu astfel de atribuţii ca ale CSM-ului sunt puţine cele care au la un loc şi procurorii şi